חניונים הם חלק בלתי נפרד מהמרחב העירוני כיום, כאשר אינספור חניונים פרושים בכל עיר ועיר בישראל ובעולם, בהם כולנו משתמשים מדי יום. עם זאת, מבחינה מסוימת מהווים החניונים סוג של שטח אפור (לפחות מבחינתו של הציבור הרחב) בכל הנוגע לחוקי תעבורה, התייחסותם של הנהגים אל הולכי הרגל ונוכחותם של גורמי אכיפת חוקי התעבורה במקום. באופן דומה, קיימת אי בהירות רבה בקרב הציבור הרחב גם בנוגע לאחריות המשפטית בנוגע לתאונות בשטחי חניונים, רמת הכיסוי של הביטוח ועוד. מה חשוב שיהיה בכל חניון בישראל בהקשר של תאונות פוטנציאליות ומניעתן ומה עלינו לעשות במקרה והיינו מעורבים בתאונה בתוך שטח של חניון?
מראות פנורמיות, שילוט מתאים, מערך מצלמות ועוד – ציוד שנרצה למצוא בכל חניון
נתחיל עם הציוד שראוי ורצוי שיהיה בכל חניון בישראל ובעולם, ציוד בטיחות ייעודי אשר מיועד במיוחד למרחבים צפופים וצרים כמו חניונים, בהם נשקפות סכנות בטיחותיות ספציפיות ביותר –
אכן, בשנים האחרונות ניתן למצוא ביותר ויותר חניונים בישראל ציוד בטיחות ייעודי מתקדם, כזה אשר עוצב ויועד במיוחד לשימוש בחניונים. דוגמה בולטת לכך היא מראה פנורמית – אותן מראות המעניקות שדה ראייה רחב במיוחד בצמתים ומקומות בהם שדה הראייה מוגבל ביותר, הן כיום סטנדרט במרבית החניונים בישראל. מראה פנורמית היא בדיוק מסוג האביזרים המיוצרים במיוחד עבור מרחבים דוגמת חניונים, בהם צמתים רבות בעלות שדה ראייה גבולי ביותר, המהווה סכנה בטיחותית של ממש הן לנוסעי הרכבים והן להולכי הרגל.
בנוסף למראות פנורמיות, שילוט בטיחות מלא ומקיף ושאר ציוד בסיסי וחשוב, ניתן למצוא כיום ביותר ויותר חניונים גם מערך מצלמות מתקדם, אשר מטרתו העיקרית היא תיעוד המתרחש בכל שטחי החניון בכל נקודת זמן ביום. כאן אנחנו מגיעים כבר לנושא של אחריות משפטית, עליו (בין היתר) בא לתת מענה מערך המצלמות המוצב כיום בכל חניון מתקדם. מערך זה אמור לתעד באופן מלא את המתרחש בכל נקודה בחניון, כך שבמקרה הצורך ניתן לפנות לצילומים על מנת להכריע בנוגע לאחריות לתאונה מסוימת – פריבילגיה שלא קיימת בחלק ניכר מהכבישים והשטחים הפתוחים.
תיעוד מלא של הפרטים ופנייה לעורך דין מקצועי – מה לעשות במקרה של תאונה בחניון
מהן, אם כן, הפעולות שמומלץ לכל אחד ואחת מאיתנו לעשות במקרה והיינו מעורבים בתאונת דרכים בתוך שטח חניון? האם הנהלת החניון אמורה לשאת באחריות? האם האחריות מוטלת עלינו?
ובכן, בין אם מדובר בתאונה רצינית יחסית ובין אם רק בנזק קל לרכב, בכל מקרה חשוב להקפיד על כמה צעדים בסיסיים וחשובים –
- תעדו את פרטי המקרה – רשמו את השעה והתאריך, מספרי הרכבים המעורבים, המיקום המדויק בחניון בו אירועה התאונה ומה בדיוק קרה, מהם פרטי הנהגים המעורבים ופוליסות הביטוח שלהם ופרטי יצירת קשר עם הנהלת החניון.
- עם כל הפרטים הללו פנו מיד לעורך דין המתמחה גם בנושאים אלו, לפני שאתם נותנים כל הצהרה או חותמים על מסמך כלשהו. רק עורך דין המתמצא בתחום יוכל לייעץ לכם בנוגע לאחריות המשפטית שלכם, של המעורבים האחרים או של הנהלת החניון, הכיסוי שמגיע לכם מהביטוח בהתחשב בנסיבות האירוע והפעולות בהן עליכם לנקוט כעת על מנת לקבל את המגיע לכם