אובדן כושר עבודה הוא מצב זמני או קבוע, בו בשל מחלה, תאונה או כל סוג של פגיעה אחרת, מאבד אדם את יכולתו להמשיך לעבוד ולהתפרנס כפי שעשה עד אותו מקרה. אובדן כושר עבודה יכול להיות חלקי או מלא, כאשר לעתים הוא תקף לגבי תחום העבודה ממנו התפרנס אותו אדם עד כה ולעתים מדובר באובדן עבודה כללי התקף לגבי כל סוג של עבודה.
כל אזרחי המדינה מבוטחים בביטוח אובדן כושר עבודה על ידי הביטוח הלאומי. בנוסף, יכול כל אדם לבטח את עצמו כנגד אובדן כושר עבודה בחברות ביטוח פרטיות, באמצעות פוליסות ביטוח חיים, קרנות הפנסיה או ביטוח המנהלים. מול חברות הביטוח יעלה פעמים רבות צורך לפנות אל עורך דין מומחה באובדן כושר עבודה, על מנת לקבל את כספי הביטוח, אותם חברות הביטוח מתקשות לעתים לשחרר.
ההבדלים בין אובדן כושר עבודה מלא לאובדן כושר עבודה חלקי
על מנת להבין מה הכיסוי שמגיע לכם במצב בו חלילה נפגעה יכולתכם לפרנס את עצמכם כבעבר, יש להגדיר ראשית את ההבדלים בין אובדן כושר עבודה מלא לאובדן כושר עבודה חלקי. אובדן כושר עבודה מלא או מוחלט הוא מצב בו בעקבות מחלה או תאונה, אשר קרו במפתיע וללא יכולת לתת לאותו אדם להתכונן למצב, ירדה יכולתו של האדם להשתכר מעבודתו או מעיסוק סביר אחר ב-75% לפחות.
עיסוק סביר אחר פירושו עיסוק בו יכול אותו אדם להגיע לרמת שכר דומה תוך שימוש בכישוריו, בנסיונו ובהשכלתו. גם אדם שלא עבד כשאירעה אותה תאונה או מחלה יכול לקבל הגדרה של אובדן כושר עבודה מוחלט אם הפגיעה גרמה לו להיות מרותק לביתו ואין ביכולתו להתפרנס מעבודה כלשהי בעתיד.
אובדן כושר עבודה חלקי הוא מצב בו עקב תאונה, פציעה או מחלה, לא יכול האדם שנפגע לעבוד באותה משרה או באותו היקף משרה, וכתוצאה מכך ישנה ירידה של 25% לפחות בשכרו. במקרה של אובדן כושר עבודה חלקי או מלא, יחושב ראשית ממוצע השכר של האדם שנפגע, על פי 3 חודשים אחרונים או השנה האחרונה – הסכום הגבוה מבין השניים. בהתאם לסכום זה תיקבע הקצבה.
קבלת קצבה מחברות הביטוח
גובה הקצבה יינתן על פי שיעור אחוזי אובדן כושר העבודה, עד למקסימום של 75% מממוצע השכר במקרים של אובדן כושר עבודה מוחלט. על מנת לקבל את הקצבה יש להגיש בקשה לחברת הביטוח בסמוך לפגיעה או לגילוי המחלה, ולגבות אותה בחוות דעת רפואית ובמסמכים רפואיים מתאימים.
פעמים רבות דוחות חברות הביטוח את בקשות המבוטחים מסיבות שונות, והמבוטחים מוצאים עצמם חסרי אונים. חשוב לדעת שהגשת בקשה לקצבה באמצעות עורך דין מומחה באובדן כושר עבודה תקל על התהליך כולו ותגדיל את הסיכויים לקבל את הקצבה המגיעה לאותו אדם על פי חוק.
מעבר לכך, גם אם הוגשה בקשה אך נדחתה, אין זה סוף פסוק. גם במצב של דחיית הבקשה מומלץ לפנות לשירותיו של עורך דין מומחה באובדן כושר עבודה, כיוון שתמיד ניתן להגיש ערעור על הבקשה, להציג מומחים שיעמדו מול מומחי חברת הביטוח, ולהשיג את הזכויות המגיעות למבוטח.